Steeds meer dertigers langdurig ziek thuis

Steeds meer dertigers zitten langdurig ziek thuis. In één jaar tijd is dat aantal met maar liefst 20 procent gestegen. Op 5 jaar tijd gaat het zelfs om een verdubbeling. Dat blijkt uit cijfers van het personeelsdienstenbedrijf Securex, die De Tijd kon inkijken.

De verdubbeling is volgens Securex waarschijnlijk het gevolg van het feit dat steeds meer mensen uitvallen met een burn-out of een depressie. Heidi Verlinden van Securex wijst daarbij op de uitdagingen waarmee jonge werknemers worden geconfronteerd: "Op het werk maken een aantal van hen rond die leeftijd promotie, waardoor de werkdruk stijgt en mogelijk ook de stress toeneemt. Privé kopen de dertigers daarnaast vaak een huis of beginnen ze met verbouwingen. En dat moeten ze dan nog eens combineren met kleine kinderen."

Neuropsychiater Theo Compernolle verklaarde eerder deze week al in "Van Gils en Gasten" dat de 25- tot 35-jarigen de belangrijkste risicogroep geworden voor burn-out. De jonge dertigers hebben hun oudere collega's de afgelopen jaren voorbijgestoken. "Het probleem is dat die leeftijdsgroep op elk moment van de dag verbonden is met het internet of met de telefoon", legde de neuropsychiater de evolutie uit. "Dat veroorzaakt stress en maakt dat ze de hele tijd moeten multitasken."

"Dertigers zijn opvallend actiever op hun smartphone en op sociale media", bevestigt Verlinden. "Daardoor worden ze constant geconfronteerd met extra prikkels, met mogelijk burn-out tot gevolg."

50-plussers

Uit de cijfers blijkt wel dat oudere werknemers nog altijd veel vaker langdurig ziek zijn dan hun jongere collega's. Dat komt volgens Verlinden door de afbouw van het brugpensioen. 50-plussers die vroeger tot dat stelsel hun toevlucht zochten, belanden nu in het systeem van de ziekte-uitkeringen. In vergelijking met de jonge dertigers, is het langdurig ziekteverzuim bij de 50-plussers het voorbije jaar echter slechts lichtje gestegen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is in elk geval van plan werk te maken van de forse stijging binnen het aantal langdurig zieken. Vanaf midden volgend jaar kunnen werknemers namelijk gemakkelijker tijdelijk weer aan het werk, terwijl ze hun ziekte-uitkering gedeeltelijk behouden. Daarnaast wil De Block burn-outs laten erkennen als beroepsgerelateerde ziekte.

#langdurigziek #burnout #depressie #kleinekinderen #50plussers #dertigers #stress #multitasken #werkdruk #prikkels

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square

Growing@

 

Home
 
Aanbod
       
        Loopbaanbegeleiding en bore-out
        Studiekeuze begeleiding (vanaf 16j)
        Burn-out coaching
        Team- en conflict coaching
        Stressmanagement
        Negatief zelfbeeld en perfectionisme coaching
        Wandelcoaching
        Individuele coaching in bedrijven
 
Wie zijn wij
 
Nieuws
 
Contact

 

 

Be a SociaLight and  Follow Us:

  • LinkedIn Social Icon
  • White Facebook Icon

Contact information

 

Growing@                                            

Lange Lozanastraat 142

2018 Antwerpen

 

Boerendreef 13

2970 Schilde                                                                    
 

Groepspraktijk Vita!

Groenenborgerlaan 20

2610 Wilrijk

tel:         0478/973 903

              0470/36 07 75

 

email:    info@growing-at.be