Help mijn job is zinloos


mijn job is zinloos

Na anderhalf jaar is Tim (25) helemaal uitgekeken op zijn administratieve job. "Om de zoveel weken komen dezelfde taakjes terug. Ik haal hier nauwelijks voldoening uit." Nieuw onderzoek wijst uit dat een op de drie Vlaamse werknemers zich hierin herkent.

'Om de zoveel weken komen dezelfde taakjes terug. Bovendien is er niet genoeg werk om de dagen te vullen. Soms verveel ik me echt'

TIM (ADMINISTRATIEF BEDIENDE)

Maar liefst 29 procent van de Vlaamse werknemers ervaart zijn of haar werk niet als zinvol, zo blijkt uit een rondvraag bij 47.771 mensen. Opgepast, 'zinvol' betekent niet 'de wereld verbeteren' of 'een meerwaarde zijn voor de samenleving.' Het gaat wel om je talenten kunnen inzetten, een match ervaren tussen job en interesses, jezelf kunnen zijn en autonomie en ondersteuning krijgen van je werkgever. Voor een heleboel werknemers loopt het daar fout, zo leert Antwerp Management School en NWOW Community uit de rondvraag. Amper 5 procent scoort hoog op alle fronten, bij de overgrote meerderheid zijn er lacunes. En een op de drie ervaart de job dus niet als zinvol. Tim (25) is een van hen. Sinds anderhalf jaar werkt hij als administratief bediende bij een ICT-bedrijf, maar ondertussen heeft hij het daar wel gezien. "Voor mezelf haal ik hier bitter weinig voldoening uit", vertelt hij. "Het werk is sowieso nogal eentonig. Klasseren, factureren, de kwartaalafrekening... Om de zoveel weken komen dezelfde taakjes terug. Echt grote projecten waar ik me op zou kunnen gooien, heb ik niet. Dat mis ik wel. Bovendien is er niet genoeg werk om de dagen te vullen. Soms verveel ik me echt." Hij kaartte het probleem aan bij zijn werkgever. "Die begreep het wel, maar kon uiteindelijk niet veel veranderen aan de functie zelf. Voor hen werkt het op deze manier perfect. Ze zien het niet zitten om veel tijd te steken in grote aanpassingen. Dus heb ik besloten ander werk te zoeken."

'Eigenlijk gaat het niet over de inhoud van de job. Hoe de zinvolheid beleefd wordt, is afhankelijk van de persoon die de job doet'

PROFESSOR ANS DE VOS

Net zoals heel veel werknemers heeft Tim een 'uitvoerende job'. Het zijn net die jobs die volgens de studie van Antwerp Management School slechter scoren als het gaat over 'zinvolheid'. Zo zijn zelfstandigen meer tevreden dan werknemers en halen kaderleden meer voldoening uit hun werk dan arbeiders en bedienden. Anderzijds: niet iedereen kan aan de top van het bedrijf staan. Ook voor de minder glamoureuze jobs is personeel nodig. "Eigenlijk gaat het niet over de inhoud van de job", zegt professor Ans De Vos, die mee het onderzoek voerde. "Hoe de zinvolheid beleefd wordt, is afhankelijk van de persoon die de job doet." Met andere woorden: ook uitvoerende jobs kunnen voor iemand perfect 'zinvol' zijn. "Belangrijk is hoe je hier als bedrijf mee omgaat", legt De Vos uit." Mensen inspraak geven, kijken hoe ze het best tot hun recht komen, hun talenten inzetten... Lingerieproducent Van de Velde, bijvoorbeeld, doet het erg goed op dat vlak. Daar proberen ze de productie zodanig te organiseren, dat de werknemers betrokken geraken. Als personeel de kans krijgt om suggesties te doen of als ze het eindproduct kunnen zien, creëert dat meer trots en affiniteit." Volgens haar is het aan werkgevers om personeel voldoende autonomie te geven en te zorgen voor een betere feedbackcultuur. Al is het zeker niet alleen aan bedrijven om het werk 'werkbaar' te houden. Werknemers moeten zelf ook op zoek naar een betere overeenkomst met hun talenten en interesses.

Loopbaanbegeleiding

Zo beseft Tim nu dat hij nood heeft aan grotere projecten en liever in een team werkt. "Drie weken geleden had ik echt het gevoel helemaal stil te staan. Maar ik besefte ook dat ik hulp nodig had. Door lukraak een nieuwe job te zoeken, zou ik opnieuw in hetzelfde straatje belanden. Dus heb ik besloten loopbaanbegeleiding te volgen. Daar leer ik mijn sterktes en zwaktes kennen." Zijn werkgever weet dat hij op zoek is naar iets nieuws. "Hij vindt het jammer, maar heeft er alle begrip voor. Mijn vervanger zal maar een deeltijds contract krijgen, om het wat uitdagender te maken. Zelf heb ik dat even overwogen, maar ik besef dat het niet goed voor me zou zijn. Ik heb nood aan iets anders."

#nietzinvolwerk #loopbaanbegeleiding #talenten #sterktesenzwaktes #noodaanietsanders #jobiszinloos #uitgekekenopjob #verveelikme #zinvol #anderwerkzoeken

Recente berichten
Archief
Volg ons
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square